Mitä on Voice Balance?

Syksyllä 2019 Voice Balancen kehittäjä teki minulle kyseisen hoidon. Koin sen erittäin tehokkaaksi. Halusin kokeilla miten hoito vaikuttaa minuun erityisesti astmaatikkona. Ihastuin hoitoon täydellisesti, koska hoidon jälkeen hengittäminen ja hyvässä ryhdissä oleminen oli vaivatonta. Myös miehelleni tehtiin hoito ja hän koki sen auttavan päänsärkyoireiluun sekä purentalihasten kireyteen.

Päädyin opiskelemaan Voice Balance -hoitajaksi oman ja mieheni hyvän hoitokokemuksen johdosta. Ajatuksena oli valmistumisen jälkeen lähinnä hoitaa läheisiäni, mutta opintojen aikana huomasin hoidolle olevan paljon kysyntää. Valmistuin syksyllä 2021 Voice Balance -hoitajaksi ja nyt olen yksi Suomen viidestä Voice Balance -hoitajasta, mistä olen erittäin ylpeä.

Mitä on Voice Balance?

Voice Balance on hoitomuoto, jossa keho hoidetaan kokonaisvaltaisesti. Hoito sisältää osia vyöhyketerapiasta. Hoidon pääpaino on äänenkäyttöön, purentaan ja hengitykseen osallistuvissa lihaksissa ja lihasryhmissä. Hoidossa käydään läpi koko keho, koska ihminen on kokonaisvaltainen. Lihakset toimivat yhdessä luuston kanssa ja kiinnittyvät jänteiden avulla luihin. Lihakset tarvitsevat happea ja ravintoa sekä myös lepoa ja huoltoa. Usein niska-hartiaseudun hieronnassa kasvojen ja suun alueen lihakset jäävät vaille huomiota. Purentalihakset ovat toiminnassa päivittäin muun muassa syödessämme, haukotellessamme, puhuessamme sekä usein keskittyessämme. Tämän vuoksi purentalihakset ovat yksi tärkeä lihasryhmä hoidattaa. Tiesitkö, että yöllä voit tietämättäsi purra hampaitasi yhteen jopa 400 kg voimalla! Liiallisella pureskelulla voi olla monia vaikutuksia: kiputilat koko kehossa, erityisesti pään ja niska-hartia alueella, huimaus, tilapäinen näön tai kuulon heikkeneminen, unen häiriintyminen ja suun kuivuminen sekä äänen ongelmat.

Lisäksi kieli on merkittävä ja iso lihas. Kaulalla sijaitsee kieliluu, jonka ala- ja yläpuolelle kiinnittyy useita lihaksia. Kieliluun kuuluu liikkuu vapaasti esimerkiksi nieltäessämme. Kieliluun toimintaan vaikuttaa sen ylä- ja alapuolisten lihasten kireydet. Kieliluun yläpuolisten lihasten kireydet vaikuttavat kieliluun liikkeeseen ja tällöin vaikutus kohdistuu myös kieliluun alapuolisiin lihaksiin, jotka kiinnittyvät lapaluun yläreunaan ja rintalastaan. Jos lapaluun liike on rajoittunut lihaskireyksien vuoksi, sillä on taas vaikutus seuraaviin lihasryhmiin. Koko keho muodostaa kinesteettisen ketjun, jolla tarkoitetaan kaikkien kehon osaien vaikuttavan toisiinsa. Tämän vuoksi Voice Balancessa pidetään tärkeänä hoitaa koko keho.

Voice Balancessa on osia vyöhyketerapiasta, jossa ihmistä hoidetaan kehossa olevien heijastealueiden kautta. Voice Balancessa keskitytään muun muassa selän, niskan, rinnan, pallean, kurkunpään ja purentalihasten heijastealueisiin. Hoidossa hyödynnetään useampia heijastejärjestelmiä ja siksi käsitellään jalkojen lisäksi myös kädet ja korvat. Useampia järjestelmiä hyödynnettäessä, saadaan hoidosta tehokkaampi ja laaja- alaisempi. Vyöhyketerapia osien avulla voidaan poistaa ja avata kehon jännityksiä sekä tukoksia, lempeästi mutta napakasti.

Mitä Voice Balancessa sitten tehdään?

Asiakkaan tullessa ensimmäistä kertaa hoitoon, kartoitetaan ensin hänen nykyinen terveydentilansa ja hoitoontulon syy. Hoidon alkaessa asiakas asettuu hoitopöydälle ja asiakas peitellään pyyhkeillä ja tarvittaessa saa päällensä vielä peiton estämään palelua. Hoito aloitetaan jaloista, minkä jälkeen siirrytään hoitamaan pakarat, kyljet ja selkä. Tässä vaiheessa tehdään yleensä muutamia hengitysharjoituksia ja opetellaan oikeanlaista hengittämistä. Selän hoitamisen jälkeen asiakas kääntyy selälleen ja siirrytään jälleen hieromaan jalkoja ja erityisesti aiemmin mainittuja heijastealueita. Sen jälkeen hoidetaan kädet, pallea, niska, kaula, korvat ja kasvot. Otteet ovat hierovia ja venyttäviä. Hoidon loppuvaiheessa käsitellään vielä suun sisällä olevat purentalihakset. Hoito päättyy rentouttavaan kasvojen ja pään alueen hierontaan. Hoidon jälkeen käydään läpi kotihoito-ohjeet, jotka tehostavat Voice Balancen vaikutusta.

Kenelle hoito sopii?

Voice Balance hoitomuoto on kehitetty kaikille, mutta erityisesti äänenkäytön ammattilaisille, laulajille, puhallinsoittajille, purentalihasten hoitoa haluaville ja yleiseen rentoutumiseen. Lisäksi siitä voi olla hyötyä esimerkiksi niska-hartia alueen oireiluun. Jos olet kuitenkin kovasti flunssainen tai sinulla on vakava sairaus kuten syöpä, niin silloin hoito ei ole mahdollista. Jos hoito mietityttää, niin voit ottaa minuun yhteyttä etukäteen tai keskustella lääkärisi kanssa asiasta. Voice Balance ei ole Kela-korvattavaa terapiaa. Jotkut saattavat kokea hoidon jälkeen myös voimakasta väsymystä, joskin jotkut piristyvät. Parhaimman hoitovasteen saat useammasta hoitokerrasta (3-5 krt).

Tervetuloa tutustumaan Voice Balance -hoitoon! Varaa aika tästä.

-Niina